Mango Peeler-de-Cheeker 20 schilt op volle toeren in Tuitjenhorn
De nieuwe Mango Peeler-de-Cheeker 20 schilt en ontpit 20 mango’s per minuut. Dat is de helft van de capaciteit van zijn grote broer - de Mango Peeler-de-Cheeker 40. Die machine verwerkt, de naam zegt het al, 40 mangos per minuut. Maar die grote hoeveelheden zijn niet altijd nodig. Alleen de grootste mango verwerkers hebben behoefte aan die capaciteit, er zijn genoeg bedrijven die aan de helft daarvan genoeg hebben.
Hans Keijzer, directeur van ZTI vertelt: ‘Toen we de Mango Peeler-de-Cheeker 40 op de markt brachten was er direct wereldwijde belangstelling. Op de Fruit Logistica in Berlijn hadden we de machine tentoongesteld. De toeloop was enorm. We hebben drie dagen lang, continu demonstraties gegeven aan de stand-bezoekers. En ze reageerden enthousiast op de imposante machine. De verwerkingsmethode was helemaal nieuw. De mango’s vliegen letterlijk de machine door terwijl ze in de lengterichting geschild en ontpit worden. Belangrijk en bijzonder is dat de vrucht op de pit gedragen wordt. Het vruchtvlees blijft daardoor intact. En nog steeds word ik blij als ik het apparaat in werking zie! Het blijft een gaaf gezicht. Toch kregen we ook redelijk snel de vraag of de MPDC40 niet wat kleiner uitgevoerd kon worden. De 40 is wel echt een enorm apparaat die ook nog eens enorme hoeveelheden mango’s verwerkt. Een bedrijf dat minder mango’s schilt wil natuurlijk niet dat de machine de helft van de tijd stil staat en alleen maar ruimte inneemt’.
ZTI wordt vaak benaderd door klanten voor product specifieke machines in de fruit verwerkende industrie. Met name kwetsbaar fruit is een specialiteit van het Noord-Hollandse bedrijf. Zo zijn er recent machines ontwikkeld voor het snijden van kiwiplakjes, watermeloenparten en watermeloenblokjes. De vraag naar een kleinere versie van de MPDC40 kwam regelmatig terug. De engineers van ZTI kregen de opdracht een kleinere en voordeligere machine te ontwikkelen, op basis van de verwerkingsmethode van de MPDC40. Die machine is nu klaar en kan werkend bekeken worden bij het bedrijf.
Keijzer: ‘We zijn verheugd dat hij nu bij ons in de werkplaats staat te draaien. Aan het design is best wat veranderd. Zo zijn er minder afschermingskappen waardoor de machine eenvoudiger te reinigen en onderhouden is en ook de footprint is wat kleiner geworden. Maar de unieke schilmethode, van kop naar kont, en het transporteren van de vrucht op de pit is hetzelfde gebleven. Ook de yield resultaten zijn bij de kleine versie heel mooi. Er is weinig vruchtverlies doordat de machine schilt met dunschillers die de outline van de vrucht volgen. Ook het ontpitten met de komvormige oscillerende messen zorgt ervoor dat de vrucht niet beschadigt en er dicht op de pit gewerkt kan worden’.